marți, 29 ianuarie 2013

Guvernul SUA folosește termenul: ,,afaceri publice” și nu ,,relații publice”...

Deși Guvernul SUA este cel mai mare angajator din lume pentru practicienii de relații publice, el folosește termenul: ,,afaceri publice”  și nu ,,relații publice”. Motivul îl reprezintă o decizie a Congresului luată la 22 octombrie 1913, care este deseori interpretată ca o interdicție de utilizare de către guvern a persoanelor specializate în relații publice.

Ultimul paragraf al statului Intestate Commerce Commission spune că: ,,Nu pot fi alocate fonduri guvernamentale pentru a plăti un expert în informare publică, decât dacă sunt clare alocate în acest scop”. Deoarece aceasta era un amendament la o lege introdusă de Frederick H. Gillet, membru al Camerei Reprezentanților, este denumit deseori Amendamentul Gillet în literatura de specialitate.

Intenția era să ofere asigurări că informația publică nu era folosită pentru a supune cetățenii Statelor Unite unor acțiuni de propagandă. Specialiștii în relații publice au încercat de câteva ori să abroge aceste amendamente, dar nu și în ultima vreme. Termenul ,,afaceri publice” este frecvent folosit la nivel guvern cu sensul de relații publice, iar în cadrul organizațiilor comerciale și nonprofit, face parte din titulatura unei persoane cu atribuții legate de relațiile organizației cu toate nivelele guvernamentale, nu doar cu cel federal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu